
در شهر اصفهان از سال ۱۳۸۱ تا کنون دفع پسماندهای ساختمانی و عمرانی در محل گردنه زینل انجام می شود. در حال حاضر روزانه حدود ۴۰۰۰ تن پسماند ساختمانی در این سایت دریافت می گردد که این پسماندها توسط پیماتکار مربوطه در محل سایت، ساماندهی می شوند. به منظور مدیریت هرچه بهتر این حجم عظیم از پسماندها، سازمان مدیریت پسماند اصفهان در نظر دارد با همکاری سایر سازمان ها و بخش های مربوطه در شهرداری، مدیریت کامل پسماندهای ساختمانی از محل تولید تا محل دفع نهایی را اجرایی نماید. این امر موجب خواهد شد از تخلیه های غیر مجاز پسماندهای ساختمانی در سطح و حومه شهر جلوگیری به عمل آمده و زمینه لازم جهت بازیافت پسماندهای ساختمانی فراهم گردد. همچنین این سازمان در نظر دارد یک سیستم بازیافت پسماندهای ساختمانی خریداری نماید تا با همکاری سازمان های مربوطه، زمینه بازیافت این پسماندها و کاهش مصرف مصالح طبیعی فراهم شود. همچنین به منظور ساماندهی پسماندهای ساختمانی جزء تولیدی حین ساخت، سازمان مدیریت پسماند در نظر دارد زمینه لازم را جهت استفاده هرچه بیشتر و بهتر از باکس های جمع آوری پسماندهای ساختمانی فراهم آورد. از دیگر اقدامات آتی سازمان مدیریت پسماند جهت یکپارچه سازی مراحل مدیریت پسماندهای ساختمانی، خرید و استقرار نرم افزار مدیریت پسماندهای ساختمانی است که امکان نظارت و کنترل جامع بر تمامی مراحل مدیریت پسماندهای ساختمانی را فراهم می آورد.
در سال 1398 و با کلید خوردن پروژه سامانه مدیریت جامع پسماندهای عمرانی و ساختمانی تلاش می شود تا همه پسماندهای ساختمانی تنها از طریق مبادی مجاز دریافت و مدیریت شود.
این پروژه حاصل همکاری مشترک میان سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان، سازمان مدیریت حمل و نقل بار و کالای درون شهری و حومه شهرداری اصفهان، شرکت پیمانکار و دیگر نهادهای مرتبط است که به منجر به راه اندازی سامانه ای شده که مدیریت پسماندهای ساختمانی از مبدأ تولید تا محل دفع را به طور دقیق رصد نموده و مانع از فعالیت غیر مجاز در این زمینه می شود.
علاوه بر این موضوع بازیاقت پسماندهای ساختمانی نیز در دستور کار قرار گرفته و پس از انجام مطالعات و تحقیقات لازم، زمینه های اجرایی آن فراهم خواهد شد.
همچنین شهروندان و پیمانکاران می توانند به جای مراجعه حضوری به مناطق، از طریق وبسایت cw.isfahan.ir نسبت به ثبت درخواست صدور مجوز تخریب و خاکبرداری و خاک مرغوب اقدام نمایند.
- مخاطبین
- نکات مهم آموزشی
-
طبق شیوه نامه اجرایی پسماندهای عمرانی و ساختمانی، تعریف پسماندهای عمرانی و ساختمانی به شرح زیر است:
پسماند عمرانی و ساختمانی:
به کلیه پسماندهای حاصل از ساخت و ساز، تخریب اماکن و ساختمان های فرسوده، گودبرداری، خاکبرداری، تعمیر و نوسازی، راه سازی، آسفالت معابر، حفاریهای مربوط به تأسیسات شهری و به طور کلی هرگونه پسماند حاصل از فعالیت عمرانی و ساختمانی مشتمل بر خاک و مخلوط حاصل از خاکبرداری، شیشه، بتن، ملات گچ و خاک، کاشی و سرامیک، ملات ماسه و سیمان، قیر و گونی، سنگ، آجر، موزائیک، رابیتس، تیرچه سقفی، شیروانی، چوب و سایر پسماندهای مشابه اطلاق میگردد. طبق همین تعریف، پسماندهای عمرانی و ساختمانی به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
پسماندهای کل (عمده) عمرانی و ساختمانی:
به کلیه پسماندهای عمرانی و ساختمانی که روزانه بیشتر از 2 متر مکعب باشد و توسط ماشین آلات حفّار و خودروهای کمپرسی بارگیری و حمل میشود اطلاق میگردد.
پسماندهای جزء عمرانی و ساختمانی:
به کلیه پسماندهای عمرانی و ساختمانی که روزانه کمتر یا برابر 2 متر مکعب باشد اطلاق میگردد.
همانگونه که گفته شد، پسماندهای ساختمانی بیشترین حجم پسماندهای تولیدی در شهرها را به خود اختصاص میدهند. این حجم عظیم، در صورت عدم مدیریت مناسب میتواند مشکلات عدیدهای را گریبانگیر شهرها کند. از جمله معضلات و مشکلات ناشی از عدم مدیریت صحیح پسماندهای ساختمانی عبارتند از:
تخلیه های غیرمجاز پسماندهای عمرانی و ساختمانی در معابر و گذرگاهها
ایجاد آسیب به آسفالت و رویه راهها در اثر بارگیری و حمل غیر مجاز پسماندهای ساختمانی و عمرانی
ایجاد بستر مناسب برای شیوع عوامل بیماریزا به ویژه بیماری سالک
ایجاد منظر نامناسب شهری
ایجاد مشکلات زیست محیطی از جمله پدیده ریزگردها
هدر رفت منابع و مصالح طبیعی
با توجه به موارد یاد شده، مدیریت صحیح پسماندهای ساختمانی از اولویتهای جوامع شهری بوده که مستلزم توجه جدی مدیران شهری میباشد.
- سوالات متداول
-
دفع پسماندهای ساختمانی و عمرانی در چه مکانی انجام می شود؟
در حال حاضر، پسماندهای عمرانی و ساختمانی بارگیری شده، در تنها محل مجاز تخلیه پسماندهای عمرانی و ساختمانی در محل گردنه زینل دفع میشوند. البته بدلیل عدم نظارت کافی و عدم هماهنگی های میان سازمانی تا پیش از این تخلیه های غیر مجاز نیز در سطح و حومه شهر انجام میشد. سایت گردنه زینل در 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر اصفهان، در منطقهای محصور میان دو کوه کلاه قاضی در جنوب و کوه شیدان در شمال واقع است. مختصات این منطقه، 32 درجه و 36 دقیقه شمالی و 51 درجه و 48 دقیقه شرقی میباشد.
طبق آمار و بررسیهای انجام شده، در حال حاضر در اصفهان روزانه حدود 7000 تن پسماندهای ساختمانی و عمرانی تولید میشود که تنها نزدیک به نیمی از آن در محل سایت تخلیه مجاز شهرداری واقع در گردنه زینل تخلیه میگردد. شایان ذکر است پسماند ساختمانی از دو منبع مالکین خصوصی و پروژههای متعلق به شهرداری تولید و در محل تخلیه میشوند.
اهداف استقرار سیستم مدیریت یکپارچه پسماندهای عمرانی و ساختمانی در شهر اصفهان چیست؟
در حال حاضر به دلیل عدم یکپارچگی مدیریت پسماندهای ساختمانی بین زیر مجموعههای شهرداری، امکان کنترل و نظارت کافی بر فرآیند تولید تا تخلیه آنها وجود ندارد. هدف از اجرای این طرح عبارت است از:
نظارت بر فرآیند تولید پسماندهای ساختمانی
تفکیک در مبداء و جلوگیری از بارگیری مخلوط در حد امکان
هماهنگی میان نهادهای نظارتی پیرامون ساختمانهای در حال ساخت و تخریب
نظارت و کنترل کافی بر فرآیند بارگیری و حمل پسماندهای ساختمانی
جلوگیری از تخریبها و خاکبرداریهای غیر مجاز بدلیل نبودن فرآیند نظارتی یکپارچه
ساماندهی مناسب پسماندهای ساختمانی در سایت گردنه زینل
ممانعت از خطرات زیست محیطی و بهداشتی مانند آلودگی خاک، شیوع بیماری سالک و پدیده ریزگردها
جلوگیری از هدر رفت منابع طبیعی از طریق بازیافت منابع و مصالح
الزامات قانونی مدیریت پسماندهای عمرانی و ساختمانی
قانون مدیریت پسماند
طبق ماده 5 آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماند مصوب 05/05/1384، وزارت کشور باید با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست، شیوهنامههای اجرایی مدیریت پسماندهای عادی و کشاورزی و پسماند ویژه تبدیل شده به پسماند عادی از قبیل تولید، ذخیرهسازی، جمعآوری، جداسازی، حمل و نقل، بازیافت، پردازش و دفع را با رعایت ماده 11 قانون مدیریت پسماند، شش ماه پس از ابلاغ این آیین نامه تهیه و به مورد اجرا بگذارد. همچنین طبق ماده 9 این قانون، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که مبادرت به عملیات ساختمانی و عمرانی از هر قبیل در سطح شهر، روستا و بخش مینمایند، باید مقررات و شیوه نامههای مربوط در خصوص جداسازی، ذخیره و انتقال نخالههای ساختمانی را رعایت نمایند.
- راه های ارتباطی
-
سامانه مدیریت یکپارچه پسماندهای عمرانی و ساختمانی
جهت استقرار سیستم مدیریت یکپارچه پسماندهای ساختمانی و عمرانی، نیاز به یک سامانه کنترلی و نظارتی است که امکان پایش فرآیند از نقطه تولید تا محل دفع را فراهم سازد. بویژه در شهرداری اصفهان که مسئولیت هر بخش از فرآیند بر عهده یکی از زیرمجموعههای شهرداری است لزوم استقرار این سامانه بیشتر احساس میشود. در سایر کلانشهرها نیز سامانههای مشابهی مستقر گردیده است. سامانه ای که در شهرداری اصفهان مستقر شده است شامل سه بخش عمده است:
نرم افزار مدیریت پسماندهای ساختمانی و عمرانی
وبسایت شهروندی به نشانی cw.isfahan.ir
اپلیکیشن ناظرین
اطلاعات شامل مشخصات ساختمان و میزان پسماندهای تولیدی به تفکیک پسماند و خاک تولیدی در این سامانه ثبت میگردد. به علاوه مشخصات پیمانکاران حفار و حمل کننده و خودروهای آنها، مجوزهای صادر شده، مشخصات کارت فعالیت و غیره تماما در این سامانه ثبت میشوند. به علاوه تخلفات احتمالی نیز در این سامانه ثبت میگردند و در لحظه در دسترس قرار میگیرند.
همچنین شهروندان و پیمانکاران می توانند به جای مراجعه حضوری به مناطق، از طریق وبسایت cw.isfahan.ir نسبت به ثبت درخواست صدور مجوز تخریب و خاکبرداری و خاک مرغوب اقدام نمایند.