فیزادان/ پیزادان/ فیزیدان، در دهستان کراج(کرارج) در جنوب شرقی اصفهان قرارگرفتهاست. این دیه، دیهی بزرگ محسوبمیشود زیرا در سال 1355، 398 تن جمعیت داشتهاست و اینک بیشك جمعیت بیشتری دارد.[ در سال 1389، ۷۴۳ نفر جمعیت داشتهاست.] ناحیهی کراج نیز یکی از نواحی آباد، سرسبز و خرم اصفهان است و به حکم وجود نامهای کهن در آن چون دنارت، ردّان، گودران(گودرون) و چریان، یکی از نواحی کهن تمدن و سکونت ایرانیان قدیم بودهاست اما اکنون، به دلیل نزدیکی با شهر اصفهان، شهرگرایی در آنجا سخت نفوذدارد و از شیوههای سنتی کهن، در شؤون زندگانی کمتر نشانی در دست است. اثر تاریخی در این نواحی کمتر وجوددارد و جز مسجدجامع دشتی، در نواحی اطراف، اثر مهم باستانی بهچشمنمیخورد.
پیزادون را در منابع، فیزادان هم نوشتهاند و در تداول عامهی مردم نیز این واژه، گاهی با «پ» و گاهی با «ف» تلفظمیشود زیرا «پ» و «ف» در زبان فارسی، به آسانی به هم تبدیل میشوند. ترکیب این واژه چنین است: «پی+ زا+ دان». جزء اول، صورت تخفیفیافتهی واژهی آپی به معنای آب است که حرف اول در تطور ساقطشدهاست. جزء دوم از ریشهی زایش و زاییدن است که بسیار رایج است و جزء سوم، «دان» به معنی محل احتفاظ نیز رایجاست؛ بنابراین پیزادان به معنی جایگاه آبدار است که معنایی مطلوب و کثیرالإستعمال است(مهریار، 1382: 245و244).
طبق طومار شیخ بهایی، در عهد صفویه فیزادان از مادی رؤسا 24 سهم داشت و در مسیر مادی رؤسا بعد از ازوار و کوزیان و قبل از فوهه(ردان) و فودان و دنارت است. در عهد قاجار طبق صورت ادارهی میاه(آب)، این محل 30 سهم حق آبه میبردهاست(جابری انصاری، 1378: 435 و423).
منبع: رصدخانه فرهنگي اجتماعي اصفهان. (1395). شناسنامه فرهنگي اجتماعي محلات شهر اصفهان، فاز اول. اصفهان: انتشارات سازمان فرهنگي تفريحي شهرداري اصفهان.