اصفهان در قرون اولیه از دو قسمت تشکیلمیشد: یهودیه و مدینه که به فارسی آن را شهرستان میخوانیم و منسوب به آنجا را مدینی نوشتهاند. محلهی طوقچی و مقبرهی صاحببن عباد، حد فاصل این دو قسمت شهر و ابتدای مدینه محسوب میشدهاست(مهدوی، 1384: 216).
پل قدیمی شهرستان در 3کیلومتری شرق پلخواجو و جنوب روستای شهرستان واقع است. جابری انصاری مینویسد: در این ناحیه پلی و منارهای به نام شهرستان وجوددارد. به عقیدهی بعضی باستانشناسان، ساختمان این پل، قدیمی و متعلق به دورهی ساسانی است ولی در ادوار بعد و از آن جمله در دورهی سلجوقیان، آنرا مرمت کردهاند. ملکشاه سلجوقی نیز طبق روایتی، ماجرایی نزدیک این پل دارد. قبر الراشد بالله خلیفه عباسی نیز که در سال 532، خراسانیان او را کشتند آنجاست(رک: جابری انصاری، 1370: 466و73 ،6).
در مجاورت این بقعه و پل شهرستان، سابقاً منارهای هم از قرن 6 ه.ق از دورهی سلاجقه وجودداشته که در ردیف منارههای بسیار زیبای اصفهان بهشمار میآمدهاست. این مناره دو پلکان داشته که از یکی بالا میرفتهاند و از یکی پایین میآمدهاند. بیشتر سیاحان که از عهد صفویه به اصفهان آمدهاند، از این بنا دیدن کرده و آنرا توصیفکردهاند(هنرفر، 1350: 210- 207).
قلعهای نیز موسوم به شهرستان در این منطقه بود که به مرور زمان، تبدیل به تل خاک شدهاست(رفیعی مهرآبادی، 1352: 96). مسجد شهرستان که در شهرستان جی در مجاورت پل شهرستان و مقبرهی الراشدبالله واقعشده، مسجدی است کوچک که در اثر مرور زمان و عدم توجه، به ویرانهای تبدیلشده و فقط کتیبهی تاریخی آن، به خط ثلث سفید بر زمینهی کاشی لاجوردی رنگ موجوداست که تاریخ ساخت(1042 ه.ق) و کاتب آن(محمدرضا الإمامی الأدهمی) را تعیینمیکند(همان، 146).
این محل در عهد صفوی طبق طومار شیخ بهایی، 14 سهم حق آبه داشتهاست لیکن در عهد قاجار، این میزان تغییرکرد و طبق صورت ادارهی میاه(آب)، 15 سهم برای محل شهرستان و 2 سهم برای باغات شهرستان معینشد(جابری انصاری: 1378: 434و420).
این ناحیه یکی از مکانهای مانور سربازها در عهد ظلالسلطان بود. روزنامهی فرهنگ از مانوری در تاریخ 11 ربیعالثانی 1304 در آنجا خبر میدهد: «چنان فرض شدهبود که یک ستون دشمن از طرف یزد و کرمان رسیده، مدت دو روز در سمت چپ زندهرود در قریب قریهی شهرستانک اردو زدهاند. در روز مزبور، قریب به ظهر شروع به حرکت کرده، از پل شهرستانک گذشته، به سمت راست زایندهرود عبورنمودند؛ به عزم اینکه راه شیراز را قطعنموده، پلخواجو و پل اللهوردیخان را به حیطهی تصرف درآورند». این مانور با حضور ژنرال واگنر انجامشد و او خود یکی از فرماندهان مانور بود(رجایی، 1383: 79و78).
منبع: رصدخانه فرهنگي اجتماعي اصفهان. (1395). شناسنامه فرهنگي اجتماعي محلات شهر اصفهان، فاز اول. اصفهان: انتشارات سازمان فرهنگي تفريحي شهرداري اصفهان.